byggdag!

Väderprognosen hade ju lovat regn i stort sett hela dagen så varför inte passa på att resa ett altantak! 

Vid 9 - tiden kom min vän F för att leka med Felicia så vi kunde greja ostört. Vi började med att åka en sväng till k-rauta för att köpa en hylsa+adapter till skruvdragaren så vi kunde skruva i de franska skruvarna som ska fäta stolparna i plintarna. Väl hemma mätte vi en extra gång och flyttade murarsnöret så att stolparna skulle hamna på en tak linje. För att få lite luft mellan plint och stolpe lade vi en spillbit emellan medan vi skruvade. Mannen förborrade och skruvade i skruvarna medan jag höll i stolpen och kollade med vattenpass att det blev rakt.
Luftglipa under stolparna.
Raka fina stolpar på rad.

Därefter mätte vi upp vilken höjd den främre bärlinan skulle sitta på för att få rätt lutning på taket. Enligt takets specifikation skulle det luta minst 10 cm/m. Vi mätte upp höjden på en av stolparna och skruvade dit en längre träskruv. Med träskruv en som stöd i ena änden kunde mannen hålla i den andra och med hjälp av ett vattenpass se till att bärlinan hamnade rakt. Han fäste temporärt bärlinan i stolpen med en träskruv i den änden han höll i sedan fäste vi bärlinan ordentligt med två franska skruv i varje stolpe.

Mannen fortsatte med att skruva dit balkskor på bärlinan på huset medan jag kapade av stolparna med en fogsvans.
Kapade stolpar och stolpskor på gång!

Takbjälkarna sågades till för att passa vinkeln i balkskorna placerades med cc 120 och fästes på främre bärlinan med vinkeljärn. 

Nu ligger jag och nattar tjejen medan mannen fortsätter arbetet med att skruva dit 70x45 reglar till takläkt.

| |
Upp