mäta mäta, gräva gräva

Igår lyfte vi bort ett par rader av plattorna som ligger på uteplatsen. Bara tillräckligt för att vi ska kunna gräva hål till plintarna. Resten av plattorna flyttar vi på vartefter det behövs. Vi mätte upp och slog i en spik i förrådsväggen som vi sen använde för att fästa murarsnöret i. Stakpinnar (som tydligen pinnarna man spänner upp mätsnöret i heter) fixade k-rauta till åt mig genom att kapa upp en läkt (ca 4×4 cm) i enmetersbitar. Så grymt trevlig personal där och de tog inget extra för kapningen utan det kostade allt som allt en dryg tjuga. Synd att de är rätt dyra på sina produkter, annars skulle vi gärna handla allt där på grund av deras goda service.
Uppspänningsanordning för snöret. Hörnet är 90 grader och allt bör vara rakt. I alla fall tills katten som ville vara på bild eventuellt börjar trassla in sig i det uppspända snöret :P
 
För att se till att uppmärkningen blir rak spände vi upp murarsnöret runt en anordning av ett par stakpinnar. Mätte att avstånden stämde från alla håll och kanter. Mätte diagonalerna så de är samma och sen använde lite pythagoras sats i hörnet för att se så att det är rakt, 30 - 40 - 50 säger de visst på snickarspråk. Dvs att om man tar 30 cm ut från hörnet på ena sidan och 40 cm  ut från andra, så ska diagonalen mellan de punkterna vara 50 cm. 
 
Idag tänkte vi testa jordborren och fixa några hål. Vi bör väl iofs mäta var exakt vi vill ha hålen också. Fyra plintar har vi tänkt ska räcka för att bära upp taket. 
 
Allmänt, Altan | |
Upp